Източната пума вече е само спомен

1 от 2 Снимки

Източната пума вече официално е призната за изчезнал от планетата ни животински вид, обяви Федералният регистър на САЩ. Източната пума, която доскоро е била със статут на изчезващ вид, сега вече е само спомен. На практика последната убита пума по официални данни е изгубила живота си още през 1945 г., но биолози от цял свят са се надявали, че са останали няколко броя от вида, които са се размножавали през последните десетилетия.

От средата на миналия век редовно са били организирани експедиции, които са били напълно безуспешни, защото нито един специалист по животните през цялото това време не е регистрирал наличия на източна пума в обичайния за това животно район за живеене - в дивата американска природа

Преди броени дни правителството на САЩ официално призна този величествен хищник за безвъзвратно изгубен. Източната пума, известна още като източен планински лъв, е обитавала Южна Каролина, Мичиган, Илинойс и Кентъки. Основната причина, поради която ловците убивали източни пуми, била, че те били техни основни конкуренти в лова на елени.

Много ловци смятали пумата за заплаха за домашните животни и затова взимали превантивни мерки. В момента съществува реална заплаха за изчезването на флоридската пума, която обитава Южна Флорида - останали са малко повече от 100 броя от тези красиви диви животни.

Все още съществуват шест вида пуми, за оцеляването на които защитниците на животните ще положат максимум усилия. Най-едрите видове пуми могат да достигнат над 100 кг тегло и до 180 см дължина на тялото без опашката. Интересен факт е, че през последните години пумата се превърна в търсен домашен любимец, тъй като се оказа, че ако се гледа от бебе, лесно може да се превърне в мъркаща голяма котка.

През изминалата година човечеството се раздели завинаги с няколко вида животни - сред тях австралийски вид прилепи, няколко вида австралийски гущера и различни видове земноводни. Според учените през следващите пет години планетата ще изгуби почти сто животински вида - причината е в промяната на климата, в прекаленото застрояване, унищожението на природните ресурси и лова на диви животни.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати