След 30 години риба в морето няма да има

Риболов

До 2048-ма година рибата в морето ще намалее драстично. Това ще е в резултат на човешка дейност.

Учените с тревога споделят, че предстоят промени, които ще засегнат цялата екосистема. Ежегодно хората убиват 2.7 трилиона морски обитатели. След като бъдат уловени, голяма част от тях биват изхвърлени. Причината най-често е, че не отговарят на изискванията на търговската мрежа.

Един от най-застрашените видове са акулите. Всяка година биват избити близо 50 милиона от тях. А изчезването дори само на един вид със сигурност ще доведе до домино ефект за цялата екосистема.

Притеснителното е, че ако океаните умрат, умираме и ние. Броят на рибата, която убиваме за една година, надвишава броя на всички хора, които някога са живели на Земята. Риболовът няма как да продължи безкрайно, защото ще доведе до колапс в морската екосистема. Проблемът се крие не само в човешката консумация, но и във факта, че 40% от улова в световен мащаб се изхвърля.

Сред останалите притеснения на учените е замърсяването, причинено от човека. То се оказва много по-голям проблем от очакваното. Най-много боклуци се събират в следствие от животновъдството - фермите произвеждат огромен брой отпадъци, които в крайна сметка отиват в световния океан и създават толкова замърсени с азот зони, че животът в тях напълно липсва, тъй като не е останал кислород във водата.

Не е късно да спасим популацията в световния океан. Ако променим навиците си и отношението си към морето, след 30 години може и да има останала риба във водата.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати