Кой е по-умен - кучето или котката! Ето го отговорът

Спорът дали кучетата са по-умни от котките се води сред любителите на животни от край време. Американски изследователи обаче най-после успяха да дадат отговор на загадката с ново изследване. Според проучването им шаровците превъзхождат писаните по ум, тъй като мозъкът им има значително по-голямо количество неврони.

Учените са на мнение, че това, което прави палетата по-умни от техните мъркащи конкуренти, е наличието на близо 530 млн. от така наречените пирамидални кортикални неврони. При котешкия мозък наличието на същите е наполовина по-малко, пише Лайф.

Изследователите разясняват още, че благодарение на повечето си неврони при лаещите четириноги се наблюдава по-активна мозъчна дейност. Вследствие на това пък те разбират по-пълноценно своя стопанин и заповедите, които им се дават.

За своите изследвания американските специалисти извършили тестове с представители на породата Голдън ретривър, считани за изключително интелигентни кучета. Любопитно е, че тяхната мозъчна активност е по-добра не само от тази на котките, но и от на животни като лъв, кафява мечка, хиена.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати