Кучето може да ви опази живота, особено ако сте самотник

Притежаването на куче намалява риска от преждевременна смърт с една трета, разкрива ново изследване. Възрастните хора, които живеят сами, е 33% по-малко вероятно да умрат през следващите 12 години, ако имат куче, според шведско проучване на повече от 3.4 милиона възрастни хора.

Най-голямо влияние за смъртността в тази възрастова група оказват сърдечните заболявания, които са и най-големият убиец в света. Изследването обаче показва, че случаите на смърт заради проблеми със сърцето при хората, имащи четириног любимец, са с цели 36% по-малко.

Изследователите смятат, че домашните любимци също спомагат за намаляване на самотата, което е описано като подобно на хронично дългосрочно състояние и е свързано с различни разстройства, включително сърдечни заболявания и деменция.

Освен че предлагат съпричастност и стимулират човешките взаимодействия, кучетата също така насърчават собствениците си да се упражняват чрез разходки, добавят изследователите.

Кучетата също могат да укрепят чревните бактерии на хората според изследователите, както и да засилят имунната система и да спомогнат за поддържането на здравословно тегло. Най-добрият приятел на човека е най-популярният домашен любимец в света, като 24% от хората, имащи любимци, притежават куче.

Изследователи от университета в Упсала, Швеция, анализирали здравните досиета и информацията за собствеността на кучета от обществените регистри на лица на възраст между 40 и 80 години без анамнеза за сърдечно заболяване.

Подбраните участници в проучването били следени в периода между 1 януари 2001 г. и 31 декември 2012 г. или до смъртта им, ако това станало по-рано. В Швеция всяко посещение в болница се записва в национални бази данни, които след това са достъпни за изследователите.

Регистрирането на собствеността на кучета е задължително в Швеция от 2001 г. насам, което позволило на учените да изчислят каква е вероятността хора, притежаващи домашни любимци, да развият сърдечни заболявания или да починат от такова. Поради достъпа до толкова голяма база данни учените на практика включили в изследването си всички жители на Швеция, влизащи във възрастовия диапазон.

Данните ясно показали, че притежанието на куче намалява вероятността от смърт поради сърдечно заболяване с 36%, случаите на деменция - с 33%, на депресия - с 49%.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати