Miau.bg»Статии»Живини»Преди 10 000 години: Откриха кой и къде е опитомил първите кучета

Преди 10 000 години: Откриха кой и къде е опитомил първите кучета

Кучетата са най-добри приятели на човека от поне 8000 години, показват нови данни от проучвания. За това съдят учените по открити наскоро пещерни рисунки в пустинята на Саудитска Арабия.

Археолозите са открили образа на ловеца, издълбан в древен пясъчник. На рисунката човекът стреля с лък и е заобиколен от 13 кучета, две от които носят нашийници.

Находката се смята за най-старото изображение на куче, носещо каишка, и ясно показва, че животното е човешки питомец. Досега най-ранните доказателства за опитомяването на четириногите идваха от стенописите в Египет, за които се смята, че датират от около 5 500 години.

Екип от изследователи от Института за история на човешката история Макс Планк в Йена, Германия успяха да картотекират повече от 1400 изображения на скално изкуство през последните три години, съобщават в списание Сайънс.

Тяхното изследване разкрива почти 7 000 изображения на животни и хора. Най-древните са на 8000 години. 349 от тях изобразяват кучета - 156 в Шуемис и 193 в Джуба, като и двете са в Арабия.

Ловната сцена е намерена в Шуемис, хълмист район на северозападна Саудитска Арабия, където сезонните дъждове формират реки, които подпомагат растежа на растителността.

Рисунките от Джуба, област, в която някога е имало множество езера, изобразяват средно големи кучета с остри уши, къси муцуни и къдрави опашки, което подсказва, че те са опитомени, а не диви животни.

Експертите казват, че те наподобяват модерните видове ханаанско куче, срещащо се в дивата природа на Близкия изток. Според тях ловците са използвали каишката, за да контролират кучетата близо или да обучават нови кучета.

Това е най-ранното изображение на опитомени кучета. Склонни сме да вярваме, че именно тук, на Арабския полуостров, древните араби са първите хора, които са опитомили наистина кучетата. По наши изчисления това е станало някъде преди около 10 000 години, казва водещият на експедицията професор Мелинда Зедър, археозоолог в Института за история на човешката история Макс Планк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати