Доказано: Овцете разпознават лица

Овцете се оказаха по-умни, отколкото сме предполагали.Те имат способността да разпознават безпогрешно човешки лица.

При последното изследване учените успешно са тренирали овцете да разпознават лицата на известни личности като на актьорите Джейк Джиленхол и Ема Уотсън, както и бившия американски президент Барак Обама. Симпатичните животни са се справили по-добре от очакванията.

Изследването бе провокирано по повод други подобни. В миналото например бе доказано, че овцете безгрешно разпознават посестримите си и овчарите. Ето защо учените решили да проверят дали те ще могат да разпознаят някого по снимки.

Фокус на изследването било дали животните могат да разпознаят човек в двуизмерен предмет като снимката. В експериментите са участвали осем овце. Те гледали различни снимки на екран. Животните трябвало да разпознават четири знаменитости от други хора. Когато успеят, те получавали награда.

За да изберат снимка, овцете активирали с носа си инфрачервен лъч. Те толкова се специализирали в разпознаването, че успявали да разпознаят знаменитостите дори на снимки, направени под различен ъгъл.

Резултатите поставят овцете наравно с маймуните и хората по отношение на разпознаването на лица. Следващото изследване планира да провери дали те могат да разпознават различни изражения на човешкото лице. Може да се окаже, че овцете са ни по-близки, отколкото сме предполагали.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати