Река Искър приюти бездомна каракуда

Река Искър
Снимка: Offnews
Прибираща се каишка за кучета 6в1-36%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Над 1/3 тон златна и сребърна каракуда намери новия си дом в река Искър. Причината за преместването са планирани ремонтни дейности и необходимост от източване на водата на Пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) на Софийска вода край Кубратово.

До този момент рибата обитаваше контактния резервоар на пречиствателната станция. По време на ремонтните дейности обаче той ще се превърне в неподходящо място за презимуване.

Специалистите на Софийска вода единодушно решиха, че най-подходящото място за рибата от вида златна и сребърна каракуда е на свобода във водите на река Искър. Преди акцията да се осъществи, рибата бе изследвана. Тя не е показала наличие на опасни за човешкото здраве тежки метали и елементи. Здравословното ѝ състояние е перфектно.

Пускането на рибите в река Искър ще допринесе за биоразнообразието в реката. В последните две десетилетия животът бавно се завръща в нея благодарение на разширяването на канализационната мрежа в столицата и пречистването на водите от нея.

Освен това благодарение на системите за отстраняване на фосфора и азота количествата на кислород във водите се увеличава, а това възстановява водната и крайбрежна екосистема.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати