Miau.bg»Статии»Живини»Статии за кучета»Учени разкриха как кучетата ни манипулират

Учени разкриха как кучетата ни манипулират

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k44

Едва ли има човек, който да остане безразличен към миловидните физиономии, които кучетата правят понякога. И докато много стопани на палета смятат, че невинните животни правят тези муцунки несъзнателно, учени изразиха мнение, че поведението на кучето е добре преценено.

Според тяхно ново изследване лаещите ни приятели добре осъзнават своите изражения и всъщност чрез тях умело манипулират човешките си родители.

Специалистите стигнали до тези изводи, след като извършили проучване. В хода на експеримента те наблюдавали физиономиите и погледа на шаровците, докато са в компанията на любими хора.

Оказало се, че докато стопаните им са наоколо, те значително повече движат муцуните си и гледат миловидно, отколкото когато са сами или никой не им обръща внимание.

Това според учените е знак, че животните осъзнават как въздействат на хората и не се колебаят да използват трогателни физиономии, за да получат желаното. Ако това твърдение се докаже и в бъдеще, то ще бъде знак, че кучета са не по-малко интелигентни от хората.

Впрочем това не е първото изследване, доказващо, че кучетата наблюдават хората и знаят какво вършат те. Друг експеримент е установил, че четириногите си позволяват да крадат повече лакомства от своя стопанин, когато той не внимава или се намира с гръб към тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати