Учени разкриха как кучетата ни манипулират

Едва ли има човек, който да остане безразличен към миловидните физиономии, които кучетата правят понякога. И докато много стопани на палета смятат, че невинните животни правят тези муцунки несъзнателно, учени изразиха мнение, че поведението на кучето е добре преценено.

Според тяхно ново изследване лаещите ни приятели добре осъзнават своите изражения и всъщност чрез тях умело манипулират човешките си родители.

Специалистите стигнали до тези изводи, след като извършили проучване. В хода на експеримента те наблюдавали физиономиите и погледа на шаровците, докато са в компанията на любими хора.

Оказало се, че докато стопаните им са наоколо, те значително повече движат муцуните си и гледат миловидно, отколкото когато са сами или никой не им обръща внимание.

Това според учените е знак, че животните осъзнават как въздействат на хората и не се колебаят да използват трогателни физиономии, за да получат желаното. Ако това твърдение се докаже и в бъдеще, то ще бъде знак, че кучета са не по-малко интелигентни от хората.

Впрочем това не е първото изследване, доказващо, че кучетата наблюдават хората и знаят какво вършат те. Друг експеримент е установил, че четириногите си позволяват да крадат повече лакомства от своя стопанин, когато той не внимава или се намира с гръб към тях.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати