Miau.bg»Статии»Живини»Чудовищни златни рибки тормозят канадски град

Чудовищни златни рибки тормозят канадски град

Гигантски златни рибки
Снимка: EnProtothemaGr
Златни рибки гиганти

Изразът чудовищни златни рибки звучи сякаш е излязъл от поредния треторазряден глуповат холивудски филм. Все пак оранжевите любимци се отглеждат от милиони хора по света. Тези рибки редовно се нареждат в класациите за най-популярни домашни любимци.

Рибките са малки, симпатични и са лесни за отглеждане. Точно и на това се дължи тяхната популярност. Никаква симпатия не хранят към тях жителите на канадското градче Сент Алберт. Властите в малкото населено място отчаяно се борят с напаст от хиляди буквално чудовищни златни рибки, превзели една от местните забележителности – езерото Ейджуатър.

Преди около четири години недобросъвестен стопанин изхвърлил златните си рибки във водния басейн и оттогава чуждият на местната фауна вид се развил с главоломна бързина. Днес в езерото вече не живеят почти никакви други видове.

През последните три години общинските служители се опитват всячески да се отърват от инвазивния вид, като в методите за това са стигнали дори до източване на езерото и пускане на електрошок във водата. Рибите обаче оцелели по някакъв начин. Експерти смятат, че те били замръзнали на дъното на езерото и точно това ги спасило.

Въпреки крутите мерки жилавите риби, достигнали зашеметяващи размери от близо метър, оцеляват. В началото на това лято златни рибки били забелязани вече и в другата местна забележителност – езерото Хоул. В отчаянието си местните власти възнамеряват да изсипят химикали в езерата, за да се отърват веднъж завинаги от рибите.

Златните рибки са изключително жилав биологичен вид. Те са толкова устойчиви, че местните риби нямат абсолютно никакъв шанс срещу тях, споделя кметът на града Лия Консгруд.

Колкото и симпатични да изглеждат златните рибки в аквариума, веднъж излезли на свобода, те се превръщат в страшен вредител. Те могат да оцелеят в почти всякакви условия, хранят се с хайвера на другите видове и могат да достигнат до чудовищните за вида си 1.1 метра. Веднъж пуснати на свобода те могат да унищожат всякакъв друг живот във воден басейн в рамките на седмици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати