Miau.bg»Статии»Живини»Откриха фосили на древна жаба, хранила се с динозаври

Откриха фосили на древна жаба, хранила се с динозаври

Beelzebufo
Снимка: Nobu Tamura
Beelzebufo

Фосили на жаба, голяма колкото немска овчарка и способна да се храни с влечуги и бозайници два пъти над ръста ѝ, откриха учени в Мадагаскар. Кошмарното земноводно, наречено Beelzebufo, живяло преди 68 милиона години и според изследователите се хранело с малки динозаври, докато всявало ужас сред гъстите гори на африканския остров.

Откривателите казват, че жабата имала сила на захапката, подобна на днешните тигри, и била способна да разполови същество с нейните размери на две буквално с една хапка. Те съдят за това след изследвания на наследниците на страховитата твар – южноамериканските рогати жаби.

Днешните земноводни населявали някога голяма част от Южното полукълбо, но сега се срещат само в Латинска Америка. Те имат кръгла форма на устата и за разлика от другите жаби притежават ужасяваща колекция от остри и гъсто разположени зъби. Категорично е доказано, че силата на захапката на съвременните земноводни е подобна на тази на възрастен вълк.

Съдейки по големината и силата на челюстта на древния им роднина, учените преценяват, че Beelzebufo можели да хапят по-силно от тигър и били същества, пред които никой с малко ум не би и помислил да се изправи.

Благодарение на окраската, специфичните рога, ненаситен апетит и огромни глави, рогатите жаби са много популярни в международната търговия с домашни любимци, особено в Южна Азия.

За разлика от огромното мнозинство от жаби, които имат слаби челюсти и обикновено консумират малка плячка, роговите жаби нападат животни толкова големи, колкото самите тях, включително други жаби, змии и гризачи, казва д-р Марк Джоунс, изследовател в Университета в Аделаида и водещ автор на изследването.

Мощните челюсти са основното оръжие на рогатите жаби. Изследователите установили, че малките земноводни с ширина на главата от около 4.5 сантиметра могат да хапят със сила от 30 нютона (N) или около 6, 6 кг.

Въз основа на изчисляването им на скалата, изследователите оценяват силата на ухапване на гигантската изчезнала жаба Beelzebufo до 2200 нютона, сравнима със страховитите хищници от съвремието.

Учените смятат, че в менюто на праисторическата жаба влизали освен себеподобни и по-малки динозаври, както и малките на властващите тогава гигантски гущери.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати