miau.bg»Статии»Живини»Неподозирани факти за кравите

Неподозирани факти за кравите

Неподозирани факти за кравите

Големи мили очи и тромави тела – кравите са особено симпатични животни. Макар с мързеливото си поведение да не правят чак толкова голямо впечатление, за тях има много и най-интересни факти.

Повечето хора гледат на кравите като на машини за месо и мляко. В тези животни обаче има нещо повече от глупав добитък.

Кравите наистина мързелуват по цял ден, преживяйки бавно храната си. Ето кои са фактите за тях, за които определено не сте и подозирали. Те ще ви накарат да погледнете на тези животинки по един друг начин.

- Съвременните домашни крави са потомци на диви говеда, наречени Тур. Те са опитомени за пръв път в района на Югоизточна Турция преди цели 10 500 години. Днес в световен мащаб се отглеждат над 1.3 милиарда опитомени говеда. От дивите крави не е останала и следа.

- 80% от гените на кравите съвпадат с човешките. Това става ясно през 2009-та година, когато учените разкриват пълния геном на едрия рогат добитък.

- Говедо или Cattle на английски произлиза от френската дума Chatel – собственост. И до днес в много краища на света притежанието на говеда се възприема като признак на богатство.

- Кравите имат вграден магнитен компас. Когато пасат или си почиват, независимо от слънцето или посоката на вятъра те винаги се обръщат към магнитния север или юг.

- Кравите имат нужда от очила. Въпреки че имат видимост от 300 градуса, те не виждат какво се случва точно пред и зад тях.

Неподозирани факти за кравите

- Говедата са социални животни. В стадото те си имат приятели и ако бъдат отделени от тях, изпадат в депресия. Поставените в изолация те получават сърцебиене и се наблюдава повишаване на кортизола.

- Говедата не различават червения цвят. Червената плащеница, с която матадорите привличат биковете, ги дразни, защото се движи, а не с цвета си.

- Кравите могат да заменят кучетата. Те имат перфектно обоняние и могат да надушат миризма от впечатляващите 10 км.

- В Индия кравата е свещено животно. Според хиндуиските закони те трябва да бъдат пазени и защитавани. В щат Мадхя Прадеш убийството на крава се наказва със 7 години затвор. В останалите щати наказанията са по-леки.

- 1.2 милиона долара – за толкова е продадена най-скъпата крава в света. Това става през 2009-та година на Кралския зимен панаир.

- Крави и бикове. Кравите са женските, а биковете – мъжките животни.

- От 10 до 12 часа – толкова време прекарват кравите в легнало положение всеки ден. Те спят средно по 4 часа, отново легнали. За разлика от тях конете спят прави.

- 40 кг храна - толкова консумира една средностатистическа крава всеки ден.

- Кравите произвежат между 250 и 500 л метан ежедневно. Той се отделя в резултат от смилането и ферментацията на храната в организма им. Изследване от последните години показа, че животновъдството е пряк виновник на между 20 и 50% от емисиите на парникови газове в световен мащаб.

Неподозирани факти за кравите

- За литър мляко са нужни около 100 изстисквания на вимето на кравата.

- Ако кравата се отглежда като личност, тя ще произвежда с 200 л повече мляко годишно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати