За пръв път! Радиопредаватели броят дребните бозайници

Лалугер

Броят на дребните бозайници ще се следи от радиопредаватели. Това се случва за пръв път в България и ще покаже реално какво се случва и намалява ли действително броят им.

От юли насам Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) се включи в проекта Земя за царския орел. В него бяха поставени специално проектирани нашийници с радиопредаватели на 25 лалугера. Маркирането бе част от дейност по преместване на 96 представители на вида с цел опазване на застрашена от изчезване колония в Натура 2000 зона Западна Странджа. Днес това е последната известна колония лалугери там. Те са едва 10 възрастни индивида.

Преместването на лалугери от друга колония цели да се увеличи шансът за оцеляването на вида в района. Освен това лалугерът е важен хранителен компонент в диетата на друг световно застрашен вид, какъвто е царският орел. От БДЗП полагат особени грижи за опазването му.

Уловените бозайници са от лалугерова колония в местност до гр. Сливен. Те са измерени, маркирани с микрочип, а част от тях - и с радиопредавател с цел прилагане на модерни радиотелеметрични методи.

Радиотелеметрията е все по-често използван метод за проучване на застрашени видове. В обичайния случай се използва за едри бозайници, като лъвове, тигри, носорози, мечки, вълци и се използва много по-рядко - при дребни бозайници. Методът ще се използва за пръв път в България и ще цели да опази популацията на дребните бозайници.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати