Miau.bg»Статии»Живини»Орангутаните Зинта и Гемпа, които се влюбиха по Скайп

Орангутаните Зинта и Гемпа, които се влюбиха по Скайп

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5469

Орангутани се влюбиха чрез видео връзка. Зинта и Гемпа са заедно от година.

Двата орангутана са представители на един изчезващ вид, при който намирането на партньор става все по-трудно. Те живеели в различни зоологически градини, в различни страни.

За да запознаят животинките макар и виртуално, от зоопарка в Щутгарт пускат на Зинта видео с Гемпа - мъжки орангутан, млад и в полова зрялост. На Гемпа също му показват видео с Зинта. Мъжкият веднага бива запленен от прелестния женски екземплят. Днес той е и по-привързан към нея.

Гемпа наистина има нужда от Зинта. Тя, от своя страна, е по-скоро самостоятелна и може да прекарва времето си и сама. Мъжкият обаче винаги иска да е покрай нея и си личи, че е лудо влюбен.

Днес орангутаните живеят заедно в белгийския зоопарк. Всичко покрай запознанството им започва с уредничката на зоопарка в Щутгарт Мариане Холткьотер, която организира видео запознанството. Последвала и първа среща на живо, която била от решаващо значение. При нея веднага си проличава, че тези две човекоподобни маймуни са родени една за друга.

Когато двата орангутана се срещат, Гемпа веднага поема инициативата. Зинта, от своя страна, няма нищо против. Секунди след като се виждат за пръв път, орангутаните се прегръщат крепко и дълго стоят прегърнати. След това започват малко да се скубят и да издават особени звуци. Ако човек не знае, ще реши, че животинките излъчват агресия. А всъщност подобно поведение е добър знак.

Идеята за скайп запознанството на орангутани от различни краища на света е на Уили Смитс. Той се грижи за маймуните на остров Борнео. Специалистът е установил как животинките се влюбват - долната челюст увисва и те започват да издишват по един особен начин. В първия момент леко се отдръпват настрана, после поглеждат отново видеото и – готово, вече са влюбени.

При продължаване на потомство най-важни са генетичните аспекти. Мариане Холткьотер е член на комисията на европейската програма за застрашените видове и не е убедена, че схемата функционира оптимално.

Орангутаните Зинта и Гемпа проявяват интерес един към друг по време на видео връзките, но те така и така са предопределени един за друг по документи. Запознанството им по скайп е тест, който наистина носи положителни резултати. Експериментът може и да подобри трудното размножаване на човекоподобните маймуни, но за момента краен резултат няма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати