Маймуна осъди фотографа, направил ѝ тази грозна снимка

Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Британският фотограф Дейвид Спейтър се простил с всичките си спестявания заради снимка, която стана популярна като Маймунското селфи. Оказа се обаче, че правата върху тази снимка са доста спорни.

Фотографията е заснета на индонезийския остров Сулавеси, като Спейтър решил да бъде по-оригинален от останалите си колеги и монтирал апарата, така че маймуните сами да натискат копчето и да си правят селфи. Но идеята му не била толкова брилянтна, колкото мислел в началото.

Чрез този капан 52-годишният Спейтър успял да примами макак, който си направил доста забавно селфи. За нула време снимката станала истински хит в интернет.

Фотографът се радвал на успеха си до деня, в който открива, че Уикипедия е използвала неговата снимка без разрешение.

Той поискал от мрежата да му платят авторските права, но те отказали, посочвайки, че на практика права върху фотографията има маймуната, тъй като сама е направила снимката.

В спора се включват и ПЕТА (Световно дружество за защита на правата на животните), които решават да защитят креативността на макака, като извоюват правата му върху снимката.

Започва 2-годишно дело, което остава Спейтър без пукната пара. Накрая решава, че няма смисъл да се бори повече и предоставя правата на маймуната.

След като прекратява делото, британецът споделя, че никога повече няма да се занимава с професионална фотография, а с останалите му пари ще започне малък бизнес за разхождане на кучета.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати