Още един труп на мъртъв делфин край Черно море! Кой е виновен?

1 от 2 Снимки

Още един мъртъв делфин е бил открит през последната седмица, като този път подозренията паднаха върху рибарите. Предполага се, че делфините се оплитат в техните мрежи и умират от задушаване.

Инспектори от РИОСВ Варна и Бургас обаче отричат тази теория. Те твърдят, че има случаи, в които делфини загиват в рибарските мрежи, но това се случва рядко, предава Българската национална телевизия.

В Черно море има три вида делфини – муткур, афала и обикновен делфин, като и трите вида са защитени от закона, а популацията им се следи от Института по океанология във Варна, от районните риболовни инспекции и от контролните органи на Министерството на околната среда и водите.

Главният инспектор на отдел Биоразнообразие, защитени зони и ГМО - Миглена Ярмова, твърди, че най-голям е броят на загинали делфини от вида муткур. Това е нормално, защото той се храни в крайбрежните води и по невнимание често попада на самия бряг.

Много по-малък е броят на загиналите делфини от останалите два вида, казва експертът.

След всеки сигнал за загинал делфин от РИОСВ взимат тялото му, правят му оглед, аутопсия и изпращат резултатите към специализирана лаборатория в Италия.

При аутопсията на последния загинал делфин е било установено, че той е починал в следствие на заболяване, причинено от морбили, а не е бил убит.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати