Miau.bg»Статии»Живини»Статии за котки»Интересно! Вижте откъде произхожда домашната котка

Интересно! Вижте откъде произхожда домашната котка

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5469
Интересно! Вижте откъде произхожда домашната котка
Снимка: dailymirror

Домашните котки – тези пухкави любимци, днес са разпространени из цял свят. Запитвали ли сте се някога обаче откъде идват.

Екип от учени се е заел да отговори на въпроса откъде идват домашните котета. Международен тим, съставен от изследователи и специалисти от Белгия, България, Франция, Германия и САЩ e открил отговора.

Проучването се е провело в Католическия университет Льовен в Белия. Според събраните данни съвременната котка се е появила практически едновременно в два региона. След това се разпространява по всички краища на планетата.

Първата група домашни котки възниква преди 4400 г. пр. н. е. в Югоизточна Азия. Оттам тя се разпространява в Европа. Втората популация обитава Древен Египет. Оттам тръгва по търговските маршрути и по-конкретно - в Средиземно море.

Когато попада в Европа, домашната котка се смесва с местните диви видове. Това води до появата на много породи. Учените доказват, че раираните котки например се появяват за пръв път през Средните векове. Те са вързана с мутация в окраската, наблюдавана за пръв път при древните домашни котки в Югоизточна Азия.

В рамките на изследването авторите са анализирали данните от ДНК-то на повече от 200 котки, обитаващи големи територии от Румъния, до Ангола. Оказва се, че сред тях има както съвременни представители, така и породи, живели преди 9 000 години. Данните им позволяват да проследят възникването буквално на всяка една порода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати