Ето защо синият кит е толкова огромен

Син Кит

Синият кит е наистина впечатляващо животно. Сърцето му е голямо колкото автомобил, езикът тежи колкото слон, а тялото му наподобява авиолайнер по своята дължина. Най-после бе разкрита тайната защо е пораснал толкова.

Гигантският си размер синия кит е достигнал още преди 2-3 милиона години. Той нараснал заради промените в разпределението на храната в океана.

В началото тези впечатляващи морски обитатели не са били толкова големи и заемали едва 10-то място по дължина. За да проследят развитието на гигантизма, учените са изследвали 63 вкаменели черепа на китове от миналото и 13 черепа на видове, които срещаме днес.

Анализите изяснили всичко. Днешните внушителни размери на китовете са започнали да се развиват независимо по линия на няколко клона на генеалогичното дърво. Днес дори най-малките китове са много по-големи от предшестващите ги.

Разширяването им се е случило в рамките на 30 милиона години. Това е провокирано от промяната в океанските течения. Резултатът е едно по-хладно Северно полукълбо. Това води до образуването на плътни източници на храна, което, от своя страна, довело до еволюцията на гигантските китове.

Китове

Колкото по-голяма е устата, толкова повече храна приема. Бъдещето на синия кит обаче е поставено под въпрос. Глобалното затопляне вече е оказало влияние върху положението на гигантските бозайници в световния океан и е напълно възможно в даден момент да доведе до тяхното изчезване.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати