Miau.bg»Статии»Живини»Еколози: Опазете черните щъркели!

Еколози: Опазете черните щъркели!

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5469
Търново

Еколозите у нас са истински притеснени. Те апелират да се опази единствената колония на черни щъркели у нас.

Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново призова са се спре или поне да се ограничи скалното катерене край манастир Света Троица. Причината е единствената колония черни щъркели у нас, която живее в района.

За да спасят уникалният по рода си вид, еколозите вече са изпратили препоръчително писмо до Федерацията по алпинизъм и катерене. Копие е изпратено и до туристическото дружество в града, което отговаря за скалните изкачвания.

Черният щъркел е един от защитените животински видове, които са включени в Червената книга на България. Той е мигрираща птица, която се среща изключително рядко. В страната ни може да се види само и единствено в южната част от скалния венец край манастира Света Троица. Днес в местността гнездят пет двойки.

Този уникален по рода си вид щъркели е уязвим от изчезване вид и размножителният период за тях вече е започнал. Това е и причина от Регионалната екоинспекция във Велико Търново да помолят скалното катерене да се ограничи до 31 август. Именно тогава приключва размножителният период на черните щъркели.

От туристическото дружество във Велико Търново вече обявиха, че предписанието вече се спазва. Скалните катерения ще се извършват в свободната зона на север от манастира, където няма черни щъркели. Неспазването на правилото ще се наказва с глобата за физически лица от 5 хиляди лева, а за юридически сумата е 10 хиляди лева.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати