Глобалното затопляне може да убие всички влечуги по света

Глобалното затопляне може да причини масовото изчезване на всички влечуги по света, като намали броя на бактериите, живеещи в червата им. Учени установиха, че дори затоплянето на температурата с 2 или 3 градуса причинява около 34% загуба на разнообразието от микроорганизми във вътрешностите на обикновените гущери. Изследователите твърдят, че подобен ефект може да се наблюдава и при други хладнокръвни животни, които зависят от външни източници на телесна температура.

В свой експеримент изследователите от Университета в Ексетър и Тулузския университет пресъздали Глобалното затопляне, увеличавайки температурите в специално създадени за това терариуми. Те повишили градусите първоначално с 1, а след това с 2 и 3, пресъздавайки затоплянето, прогнозирано от настоящите модели на климатичните промени.

На населяващите терариумите гущери били взети проби от червата им, за да се идентифицират видовете бактерии, живеещи там. Те открили, че разнообразието от микрооганизми е значително по-ниско от това на влечугите, живеещи на свобода при сегашния климат. Учените са убедени, че намалената вътрешна микрофлора на животните оказва влияние върху шансовете им за оцеляване.

Нашето изследване показва, че сравнително малкото повишаване на температурата може да има голямо влияние върху чревните бактерии, казва ръководителят на изследването д-р Елвире Бестион от Института по околна среда и устойчивост в университета в Екстър.

Сега са необходими повече изследвания и е много вероятно да видим подобни ефекти и върху други ектотерми (хладнокръвни животни като влечуги и земноводни, които зависят от външни източници на телесна топлина). Като се има предвид значението на бактериите за храносмилането, е от съществено значение да се проведат повече изследвания, за да се изследва този пренебрегван ефект от изменението на климата, добавя още тя.

Въпреки че изменението на климата се смята за най-голямата заплаха за екологичните мрежи за биоразнообразие, д-р Бестион смята, че въздействието му върху бактериите в растенията и животните не е добре проучено. Според нея едва сега науката започва да разбира важността на чревните бактерии във всички видове, включително хората.

Тези бактерии са свързани с всичко – от храносмилането, до имунитета и затлъстяването, каза още ученият.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати