Да похапнем кучешка или котешка храна – защо не?

Кучешка храна

Любителите на кучета и котки често се поддават на импулса да дават човешка храна на питомците си, което за някои от тях е особено вредно. Питали ли сте се някога обаче какво би станало, ако направите обратното – да похапнем от тяхната храна. Отговорът ще ви изненада.

Кучешката храна надали ви изглежда особено апетитна. Тя не е и много вкусна, но пък е сравнително безопасна за хората. Въпреки това в някои кучешки храни има субстанции, които не са особено подходящи за човешкия стомах.

За да вникнем по-навътре в проблема, трябва да разберем, че животните се нуждаят от различни хранителни вещества от хората. Готовите храни за животни на пазара са съобразени с техните нужди. Така например нуждите на кучетата са различни от тези на другите животни и хората. В сравнение с нас те имат нужда от повече мазнини, които са техен основен източник на енергия. Освен това се нуждаят и от много протеини за изграждане на мускулна маса и минимални количества въглехидрати. Те подпомагат храносмилането им, но в сравнение с хората нуждите им са много по-малки.

Котешка и кучешка храна

От кучешката храна човек не може да получи витамин С, защото просто го няма. Кучетата сами синтезират витамина и нямат нужда да го получават от храната.

В своята същност кучешките храни съдържат остатъчните продукти от човешкото хранително производство. Това означава, че взимаме каквото ни трябва от домашните животни, които отглеждаме за храна, а останалото отива за другите домашни животни. В сухите храни масово се съдържат ориз, пшеница и други растения, а освен това са богати на различни витамини и минерали. Което на практика ги прави безопасни за стомаха ни.

Протеини

Котешката храна, от друга страна, е в голямата си частност месо. Тези животни се нуждаят от аминокиселината таурин, която е налична само в животинските продукти. За разлика от хората и други животни техният организъм не може сам да произвежда таурин. Не го ли получават, котките ослепяват и получават други усложнения.

Освен това се нуждаят от животински протеини, за да си набавят нужните хранителни вещества. В храната им има повече тиамин, витамин А и витамин С, отколкото в тази на кучетата и хората. Ако бъдат лишени от всичко това, те стават недохранени. Противопоказно им е да похапват човешка храна, но пък човешкият организъм е адаптивен и без проблем може да яде котешка храна.

Котешки гранули

Хората могат да ядат както кучешка, така и котешка храна, независимо дали от консерви или на гранули. Важно е обаче приемът да е умерен и крайно ограничен. Ако приемате големи дози витамин А на животинска основа, който в котешката храна е в доста голямо количество, това може да доведе до сериозни и фатални усложнения. Така че по-добре не похапвайте котешка закуска всеки ден. Ако все пак ви е любопитно - веднъж месечно може да си позволите по една малка порция.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#241768
О, аз един път си опитах от това . Нищо не ми стана, но е безвкусно. Какво им харесват тези животинки - не знам.
0
0