Вижте кои са животните с най-дълга бременност

Слон

Майчинството е очакван период в животинското царство, но понякога бъдещите майки трябва да се заредят с огромно търпение. При някои животински видове бременността трае много дълго - случва се това да е повече от година. Природата се е погрижила малките да се появяват на бял свят укрепнали и с големи шансове за оцеляване.

На първо място в класацията на дългите бременности е азиатският слон - бременността на тези гигантски животни трае 22 месеца. Малкото слонче е напълно оформено още през 19-тия месец, но остава в утробата на майката, за да порасне още, така че да е достатъчно високо, че да може да се храни. Много рядко се раждат близнаци, обикновено слоницата дава живот на едно малко. Слончето суче до втората си година. Цикълът на размножение на азиатския слон е веднъж на 5 години.

Женската на жирафа е бременна около 15 месеца, преди да роди малкото си, което се появява на бял свят, като пада от височина около 2 метра, тъй като майката го ражда права. При раждането си жирафчето е напълно оформено и след около един час вече е в състояние да тича.

В много случаи важи правилото - колкото е по-едро животното, толкова по-дълго трае бременността при женските. При язовеца обаче това не е така - дългото около 90 см животно е с интересна бременност - тя зависи от сезона, в който са заченати малките. Ако това се е случило през лятото, малките се появяват на бял свят след около 300 дни, но ако чифтосването е осъществено през зимата, раждането се отлага за след около 450 дни.

Женската двугърба камила ражда веднъж на две години - бременността продължава около 13 месеца и майката ражда изправена като жирафа, а малките могат да я следват няколко часа след раждането. Интересен факт е, че при едногърбите камили бременността е също толкова продължителна, но малкото се ражда по-едро, отколкото двугърбото камилче.

На пето място в класацията е малкото на зебрата - то се появява на бял свят 370 дни след зачеването. Следва го малкото на магарето, което се ражда, след като майка му го носи в утробата си около година.

Въпреки че е по-едро животно от магарето, кобилата /виж галерията/ е с по-кратка бременност - около 11 месеца. Тя ражда едно малко. Интересен факт е, че мъжките кончета престояват в утробата на майка си седмица повече от женските. По-малко от половин час след раждането си те са в състояние да вървят.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати