Miau.bg»Статии»Живини»За пореден път: Слоновете изчезват!

За пореден път: Слоновете изчезват!

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5468
Слонове

Слоновете изчезват – тази новина се появява все по-често, а тежестта, с която идва, е наистина смазваща. Великолепните слонове в национален парк Амбосели, най-популярният резерват в Кения, ежегодно привличат хиляди туристи, които искат да зърнат величствените животни на свобода в естествената им среда. Скоро обаче това няма да е възможно.

Слоновете в Амбосели живеят заедно с едни от най-добре познатите диви животни - маймуни, големи котки, черни носорози, антилопи, хипопотами и газели. Всички те разполагат с 250 кв.км. свободна площ, на която да живеят в безопасност. Блатистите земи са едни от най-добрите, в които могат да се видят слонове на свобода. За жалост опасността, която грозеше тези красиви земи в миналото, се завръща с пълна сила.

Търговията със слонова кост бе забранена от ООН през 1989-та година. Проблемът с избиването на големите животни обаче не изглежда решен и до днес. На международните пазари, най-вече на Изток, слоновата кост продължава да се търси за изработване на лекарства и украшения. Само през 2009 година международните агенции са конфискували 25 тона нелегална слонова кост. За производството са избити 2 500 слона.

Данните от 2009-та за жалост не са най-плашещите. Последния доклад на Международния фонд за грижа за дивата природа прогнозира тоталното изчезване на големите животни до 2025-та година. Данните показват, че ежегодно човекът избива между 35 000 и 38 000 слона – по 104 животни на ден. Това е 10 % от общата им популация и е повече от ужасяваща тенденция.

Бракониерството превръща в ад живота на слоновете през 70-те години на миналия век. Популацията им тогава намалява от 1.3 милиона на 609 000, като само в Кения 65% от слоновете са избити заради бивните си. Оттогава до днес стадата се възстановяват постепенно, но бракониерството си остава проблем. Китай е най-големият потребител на незаконните стоки. Страната изкупува суровите материали от политически стабилните африкански страни. Така тя поддържа силния им икономически растеж и намалява зависимостта им от западните пазари. Това е добре за тях, но не и за слоновете. А нарастващото китайско население в Кения има пряка връзка с нарастването на бракониерството.

Днес конвенцията за международна търговия със застрашени видове разрешава провеждането на два търга за слонова кост от животни, починали по естествен път. С това се цели законната търговия да помогне в борбата с незаконната. Легализираната търговия обаче също има своите противници, които смятат, че това е само начин да се подхрани търсенето на слонова кост.

В последните 40 години слоновете в Амбосели свободно бродят из парка. Защитени от бракониерите, те са едни от малкото в световен мащаб, които достигнаха до възраст от 50 и дори 60 години. Популацията там е от особено значение както за Кения, така и за света. От 2010-та година обаче зачестяват подозренията, че бракониерите действат и на територията на парка. Именно тогава двама души са заловено с 750 кг слонова кост от 40 животни. Стоката е на стойност 750 000 долара. Престъпниците се признават за виновни и са осъдени на 2 години затвор. И до днес обаче се носят слухове не само за трафиканти и бракониери, а и за убийства на служители на закона, заплахи и корупция.

В Амбосели наболява още един проблем. Сушата унищожава все по-големи райони от парка и животни от всички видове измират. Племето Масаи, което живее на територията на парка, вече е загубило 80% от добитъка си.

За щастие с падането на дъждовете популацията се увеличава. Срещу действията на човека обаче природата е безсилна. Нарастващите нелегални пазари на слонова кост в Азия и незаинтересоваността на останалия свят са пагубни за африканските слонове. Големите животни имат отчаяна нужда от подкрепа, и то веднага.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати