Кучета и котки прохождат с уникални протези в Русия

Кучета и котки прохождат с уникални протези в Русия

Уникални по рода си протези за кучета и котки бяха създадени в Русия. Вече няколко животинки са се възползвали от имплантите.

Ветеринарна клиника в Новосибирск получи невероятна пратка от учените от Томския политехнически университет. В нея те открили титанови импланти с биоактивно покритие, с които възстановили крайниците на няколко животинки.

Първите пациенти са Томас и Кутузов. На двата котарака експериментално бяха поставени уникалните приспособления.

До момента са изработени общо 40 титанови импланти. Те са s покритие, основано на базата на калциеви и други фосфати. Тези субстанции ги правят най-близки до истинска кост. За разлика от досегашните импланти, те много по-рядко се отхвърлят от организма, прилягат по-добре и ускорява възстановяването – една много добра новина за четирикраките ни приятели.

На котето Томас бе поставена първата в Русия и втората в света протеза на лапата през 2016-та. Технологията все по-упорито навлиза в медицината. След експерименталните животни протези са сложени на още няколко кучета и котки, с които крайниците им са възстановени.

Уникалните импланти се произвеждат по иновативен метод, по електрохимичен метод на нанасяне на биоактивни покрития. Въпреки че изследванията и клиничните тестове продължават, някои от образците вече са въведени в употреба.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати