miau.bg»Статии»Живини»Изчезналите животни, които ще върнем към живот

Изчезналите животни, които ще върнем към живот

3 от 6 Снимки

3. Вълнист мамут


Огромните, подобни на слонове същества, са обитавали Врангел, Русия. Те изчезват преди цели 4 хиляди години. Спомена за тях се открива в ледовете. От тях учените са извлекли спесимени, от които са иззели ДНК;
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

С напредването на технологиите учените вече разполагат с инструментите да връщат времето назад. Това може да помогне в борбата за връщане на изчезналите животински видове към живот. Отделен е въпросът, че подобна намеса в природата не се одобрява от мнозина.

Неправителствената организация The Long Now Foundation публикува кратък списък на животни, които попадат в графата – годни за връщане към живот. Учените вече правят опити да възкресят отдавна и не чак толкова отдавна изчезналите видове като Кубинско Макау, Моа, Патица Лабрадор, Птицечовка жаба и Байджи.

Въпросът дали наистина трябва да правим това обаче, не дава мира на мнозина. Нужно ли е изобщо да възкресяваме изчезналите видове. Според някои това да се фокусираме върху отделните видове, е загуба на време.

Това се подкрепя от факта, че темповете на изчезване не намаляват. Други обаче виждат в това възможност за възстановяване на естествения им хабитат, което, от своя страна, ще допринесе за възстановяването на флората и фауната като цяло.

Учените обясняват стремежа си с факта, че загубата на един вид може да доведе до верижна реакция. Последиците могат да са малки или катастрофални. Целта им е да върнат баланса в екосистемата на Земята.

Вижте в галерията горе кои животни могат да бъдат върнати към живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати