Повече от 500 вида примати са застрашени от изчезване

Лемур
Козметична Чанта за Пътуване-14%
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
16.00 лв.
Виж ››

Близо 60 процента от маймуните в света са застрашени от изчезване, показва нов доклад, цитиран от Дейли мейл. Най-неясно е бъдещето на приматите, които се определят като най-близките до човека животни.

Изследователският екип на университета в Оксфорд твърди, че 504 вида примати може да изчезнат от света, а за последните години популацията им е намаляла със 75%.

Изсичането на горите е основната причина за рязкото намаляване на броя на маймуни. Освен приматите застрашени са лемурите и лоритата /виж галерията/ заради и увеличеното промишлено земеделие и намаляването на горите.

Примати са открити в Южна и Централна Америка, Африка и Азия, но две трети от видовете се срещат само в четири държави: Бразилия, Мадагаскар, Индонезия и Демократична република Конго. В Европа единствената колония на диви маймуни е на Гибралтар.

Незаконната търговия с месо от дивеч също заплашва популацията на маймуните. При проверки на пазари в Камерун и Нигерия са открити 150 000 трупа на маймуни, продавани като деликатес.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати