Мегалодоните – царете на океана изчезнали заради лакомията си

Мегалодони

След анализ на фосилизирани зъби на седем милиона години изследователите са открили, че най-голямото страшилище, обитавало някога земята, било изключително придирчив към храната си звяр.

Палеонтолозите са открили, че това огромно създание предпочитало да яде само специфичен вид китове. Точно и този хранителен режим, според учените, довел и до изчезването на царете на океана преди повече от 2.6 милиона години.

Екипът, който е направил изследването, предполага, че охлаждането на климата свило популацията на древните китове джуджета (името е лъжливо, тези бозайници били дълги около 8 метра). Въпреки това мегалодоните не се приспособили към друг вид плячка и постепенно изчезнали.

Мегалодоните се появили в моретата преди 23 милиона години. До днес учените не могат да си обяснят причините за тяхното изчезване, при условие че много видове акули, подобни на тях, са по-стари, но съществуват и днес. В разцвета си чудовищните акули нямали естествен враг освен себеподобните си.

Единственото разумно обяснение за мистериозното измиране на мегалодона е изчезването на китовете джуджета и появата на модерните гигантски беззъби китове, които можели да устоят на акулите, казва ръководителят на изследователския екип Алберто Коларета от университета в Пиза, Италия.

Зъб на мегалодон

В разцвета на вида си масивният хищник достигал до невероятните 18 метра, а със зъбите си от 18 сантиметра мегалодоните били истинска машина за убиване.

Коларета и колегите му анализирали специфичните маркери и рани, оставени върху древните фосилизирани зъби, които са показателни за диетата на акулите и показали ясно предпочитанията им към месото на китовете джуджета. Останките били открити в мина, намираща се край градчето Писко Агуада де Ломас в Перу.

Преди около 3 милиона години на Земята настъпила рязка промяна на климата. Температурите рязко спаднали. Това причинило масовото изчезване на видове, особено на топлолюбивите морски бозайници.

Докато останалите видове акули, които имали по-малки размери и се хранели с разнообразни животински видове, можели да се приспособят, мегалодоните не успели да преживеят дълго време, след изчезването на любимата им храна.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати