Miau.bg»Статии»Живини»Прилепите вампири в Бразилия започнаха да нападат хора

Прилепите вампири в Бразилия започнаха да нападат хора

Въпреки страховитото им име, доскоро се смяташе, че прилепите вампири са безопасни за човека. Причината бе, че менюто на летящите бозайници бе съставено само и единствено от кръвта на птици.

Нови разкрития, направени в Бразилия, показват, че тези същества са променили хранителните си навици в последните години и с право вече могат да претендират за името си, защото са почнали да се хранят с човешка кръв.

Колкото и кръв да изпие от човек, прилепът не може да го убие. Това, което притеснява учените, е, че ухапването от прилеп може да доведе до разпространението на сериозни заболявания. Знае се, че прилепите вампири са едни от най-големите разпространители на бяс например.

Прилепите вампири се хранят само и единствено с кръв. Тяхната еволюция не е заложила друг източник на хранителни вещества. Доскоро летящите гадинки в Бразилия си набавяха нужната кръв основно от живеещите там диви птици. Изследователи от Федералния университет на Пернамбуко в Бразилия започнали изследване, с което искали да разберат как се хранят прилепите в условия на все по-видим недостиг на диви птици в природата.

Екипът анализирал 70 проби от изпражнения от колония на прилепи вампири, които живеят в Национален парк Катинбау в Бразилия. За тяхна изненада, учените са установили, че по-голямата част от пробите съдържат следи от човешка кръв.

В интервю за списание Ню Сайантист Енрико Бернард, водещ автор на изследването, заяви: Ние бяхме доста изненадани. Смяташе се, че този местен вид прилепи вампири не е приспособен да се храни с кръвта на бозайници.

Кръвта на бозайниците има по-голямо количество протеини от тази на птиците. Това изключително затруднява организмите на прилепите да обработят храната си. По време на предишни изследвания учените забелязали, че когато в екосистемата на прилепите липсвали диви птици, те гладували дори и до смърт, но не се преориентирали към хранене с кръв от бозайници.

Според учените в момента сме свидетели на еволюционна промяна на вида. Те смятат, че е причинена от човешката намеса.

Безразборният лов и изсичането на горите намаляват броя на дивите птици. За да оцелеят, организмите на прилепите вампири са се приспособили да обработват кръв от бозайници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати