Търговията със слонова кост спира през 2017-та

09.01.2017
1 от 4 Снимки

Китай е на път да сложи край на най-големия пазар на слонова кост в света. Търговията трябва да бъде преустановена през 2017-та година.

Слоновете днес са реално застрашени от изчезване. В зависимост от вида те попадат в две групи - животни в риск или силно застрашени. Природозащитните организации постоянно алармират, че популациите на слонове намаляват драстично. Най-голяма вина за това има човекът.

Един от факторите, които допринасят за намаляване на популациите на слоновете, е разработването на нови територии и земи за обитаване в комбинация със земеделската дейност. Те нарушават естествените хабитати на слоновете и са една допълнителна пречка върху възпроизводството на животните. Слоновете биват прогонени, но те се връщат на старите си местообитания. Бързият и лесен достъп до храна ги привлича. Това обаче им навлича и гнева на фермерите, които ги гонят и преследват.

Най-голяма заплаха за тези животни и до днес си остават ловците. Те ги преследват и убиват за слонова кост. За 2015-та година за целта са убити 20 хиляди слона – много повече, отколкото са се родили за същия период.

В Китай /и не само/ нещата са много по-сложни от предполагаемото. Хората се нуждаят от все повече земи, което неминуемо ги тласка в земите на слоновете. Бракониерството, от друга страна, осигурява слонова кост за търговия. То се явява в услуга на желаещите да се настанят, защото премахва слоновете от земите, така че да могат да се развиват. Ако нещата не се променят, по изчисления на Програмата за околната среда на ООН до 2050 г. 63% от териториите на слоновете ще са завзети от хората.

Първите усилия срещу процеса бяха предприети през 80-те години. Тогава бе въведена международна забрана за избиването на слоновете с цел използването на слонова кост. Всичко вървеше добре, докато организираната престъпност и политическата корупция не се съюзиха и не възобновиха практиката. Така 2011 година това донесе смъртта на 75% от световната популация слонове.

Забраната за международна търговия допусна една фатална грешка. В нея е позволено да се продава слонова кост, добита преди въвеждането ѝ. Така днес търговците обявяват цялата си стока като стара, макар животното да е прясно застреляно.

Днес нещата са на път да се променят. Китайското правителство взима нещата в свои ръце. Варварската практика ще бъде прекратена с план за пълно затваряне на пазарите на слонова кост, обявявайки цялата търговия за незаконна до края на 2017 г. Ако това стане, законът може да спаси слоновете и да възстанови популацията им.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати