Учените откриха какво правят плъховете, когато са щастливи

Плъхове

Усмихването е действие присъщо на хората. Когато искаме да изразим радост, удоволствие и редица други положителни емоции, най-естественото нещо, което можем да направим, е да се усмихнем. Според учените обаче подобна реакция не е присъща единствено на човеците, а и на плъховете. Но интересното е, че когато те искат да изразят задоволство, използват ушите си.

Когато гризачите демонстрират удоволствие, те не оголват леко зъбите си като нас, а просто отпускат ушите си и стават розови, смятат специалистите.

За да достигнат тези изводи, учените започнали да гъделичкат леко мишлетата. Известен факт е, че на гризачите това им е приятно и когато имат подобно изживяване, започват да издават положителни звуци и имат желание да го повторят.

При сегашното проучване обаче освен звуците на плъховете изследователите разгледали по-обстойно и техните физически промени. Така установили, че когато са щастливи, плъховете отпускат ушите си си и стават по-розови.

Учените не крият, че не може със сигурност да се установи какво точно изпитват животните по време на гъделичкането, но според анализите, които са изготвили и получените резултати, не е пресилено да се каже, че именно така те изразяват радостта си.

Досега бяха извършени доста изследвания, които анализират как се държат тези животни в различните ситуации. Така например стана ясно, че тъжните и стресирани плъхове се отделят от останалите си събратя и предпочитат да останат в изолация. Положителните реакции на дребосъчетата обаче тепърва започват да се разглеждат по-стабилно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати