Ето го пухкавият гризач, който стана животно на 2017 година

20.12.2016
1 от 5 Снимки
Животно на 2017 година

Пухкав гризач от вида Myoxus avellanarius бе избран за животно на 2017 година. Причината за това обаче не е симпатичният вид на съсела, а нуждата му от закрила. Това съобщава германска Фондация за защита на животните, която е крайно загрижена за него.

Представителите на Myoxus avellanarius /разгледай галерията/ са зверчета с размерите на мишка, които се отличават с рунтави опашки, черни очи, остра муцунка и сиво-кафяво. Те обитават горите и отдалечените райони на Германия.

През светлата част на деня мъниците предпочитат да стоят на някое скрито местенце, далеч от своите врагове. Щом се стъмни обаче, започват да се катерят по дърветата и да търсят нещо за похапване. Обикновени животните от вида се хранят с плодчета и ядки.

Заради засилената употреба на пестициди в земеделието, намаляването на горите и липсата на достатъчно разнообразна храна обаче популацията му е силно намалена. Пухкавият съсел дори вече е попаднал в списъка със застрашени представители на животинския свят в няколко немски провинции.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати