Уникално. Вижте рибата от Амазонка, която диша с бели дробове

1 от 7 Снимки

Уникален нов вид риба бе регистриран във водите на Амазония. Той е от рода Арапайма и има уникална способност – диша въздух с бели дробове.

Рибите от вида Арапайма са най-големите и уязвими сладководни риби в света. Новият мистериозен вид бе регистриран в югозападната част на Гвиана. По правило Арапайма достигат до 3 метра дължина и 200 кг тегло.

Новият вид е наистина впечатляващ. Той диша въздух през примитивни бели дробове. Тези риби предпочитат да живеят в блата с ниско съдържание на кислород. Доказателство за съществуването им представи екип, воден от Доналд Сюарт.

Учените са изследвали стотици от огромните риби в реките Есекибо и Бранко, които се вливат в Амазонка. Те имат убедителни генетични доказателства, че има поне два вида Арапайма. Рибата от двете групи не се кръстосва. Реално те са толкова различни една от друга, че представляват различни видове /разгледай галерията/. Това означава, че новорегистрираният е нов, неизвестен досега вид Арапаима. Той се наблюдава на няколко места в югозападната част на Гвиана.

Този вид риба е слабо проучен, тъй като се открива трудно. Арапаймите по принцип обитават отдалечени и трудно достъпни райони. Още от 19-ти век се смята, че Амазонка е обитавана от няколко вида от рода, но през 1868-ма година британски учен налага мнението, че всички Арапайми принадлежат към един вид с регионални различия.

Убеждението бе опровергано чак през 2013-та. Тогава генетични и физически характеристики доказаха, че съществуват поне две разновидности.

Днес вече е сигурно - към родословното дърво на Арапаймите се добавя най-малко още един вид. Забрана за улова на този род има от 2012-та. Местните обаче не я спазват, тъй като месото им е изключително ценно. Някои и до днес използват рибата за най-различни ритуали.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати