Miau.bg»Статии»Живини»Бозайници в зелено не съществуват - ето причината

Бозайници в зелено не съществуват - ето причината

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5468
Гвенон

Зеленото е основният цвят в природата. Той присъства почти навсякъде – у насекоми, растения, птици, земноводни, влечуги, риби, т.н. Надали обаче сте се замисляли, че зелени бозайници на практика не съществуват.

Надали някога ви се е налагало да мислите над този въпрос. Ако все пак обаче помислите за момент или два, няма да се сетите за обагрен в зелено бозайник. Причината е, че такъв просто не съществува.

До този момент специалистите нямат точно дефинирано обяснение защо в клас бозайници зеленото отсъства. Ако разгледаме въпроса от биологична гледа точка, се предполага, че у тях липсват пигментите, необходими за получаването на един наситено зелен цвят.

На някои от вас може да ви се струва, че ленивците все пак имат зелено по себе си. И наистина – понякога те изглеждат зеленикави. Това обаче не е цветът на козината им, а е резултат от начина им на живот. С времето по козината им започват да растат водорасли, които я карат да изглежда зеленикава.

Най-близък до зеления цвят се наблюдава при белоносия гвенон. Той притежава жълтеникава козина, клоняща почти към маслинено.

Еволюцията и тук е казала думата си. Реално повечето бозайници нямат нужда от зелена козина. Бозайниците, които стават жертва на хищниците, обикновено са малки и не прекарват много време в короните на земята. Те обитават земята и най-вече местата, където са опадалите листа. Това превръща кафявата козина в перфектна и практична дегизировка – идеалният камуфлаж.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати