Лъч надежда за природата: Популацията на амурските тигри се покачва

Популация на амурски тигри

Радостна новина обнадежди зоозащитниците. Популацията на амурските тигри, която беше сериозно спаднала, отново е започнала да се покачва. Завишеният им брой се наблюдава в Хабаровския край на Русия, където са регистрирани над сто представители на вида. Голяма част от тях са от женски пол.

През 2005 година в същия район са били забелязани не повече от осемдесет големи котки, а сега техният брой е значително завишен. Като се има предвид, че те са вписани в Черната книга на застрашените от изчезване видове, това си е цяло чудо, смятат учените.

Амурските тигри, известни още като сибирски и манджурски обитават е сред най-едрите членове на семейство котки. Те се срещат основно на територията на Русия и Китай, като обитават предимно безлюдни кътчета. Не е напълно изключено обаче да се предвижат и към населено място.

Наскоро млад екземпляр от вида беше забелязан в руския град Владивосток. Неопитното животно попаднало там поради заблуждение и изглежда, животът в градска среда доста му допаднал, предава ТАСС.

За негова изненада обаче хората там не били никак очаровани от присъствието му и побързали да извикат специални служби, които да го изведат, преди някой да е пострадал. В крайна сметка случката приключи щастливо. Тигърът беше транспортиран до отдалечено място и се сдоби с името Владик.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати