Разбра се коя е птицата с най-дълъг полет

черен бързолет

Малкият черен бързолет е птицата с най-дълг полет в света, показа изследване на екип от учени към университета Лунд в Швеция. Бързолетът може да прекара около 10 месеца във въздуха, без да кацне нито веднъж.

Въпреки че бързолетите отдавна се славят със способностите си за дълъг полет, научният екип твърди, че всъщност никой не е предполагал колко дълго може да не докосват земната повърхност.

Данните са събрани благодарение на миниатюрни апарати, прикрепени към 14 вида птици, а техният полет е наблюдаван близо 2 години, пише изданието Сайънс алърт.

Устройствата са показали, че само бързолетите могат да прекарат 10 месеца във въздуха, а единственото, които може да ги свали на земята, е размножителният им период.

бързолет

Това откритие значително разширява границите на това, което знаем за животинската психология, заявява Андерс Хеденстрьом, ръководител на изследователския екип.

С последните резултати черните бързотели подобряват досегашния рекорд на своите братовчеди английските бързолети, за които бе потвърдено, че могат да летят в продължения на 6 месеца.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати