miau.bg»Статии»Живини»Дивите животни изчезват скоростно

Дивите животни изчезват скоростно

Пламена M.Пламена M.
Джедай
54895
Диви животни
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Дивите животни изчезват. Популацията им е намаляла с 50% през последните 50 години.

Популацията на птиците, земноводни, бозайници, риби и влечуги е намаляла драстично. Данните показват, че за периода 1970-2012-та година те са намалели с 58%. В рамките само на половин век, до 2020-та година, популацията ще е намаляла с общо две трети. Данните са изнесени в доклада За жива планета на международната организация WWF.

Според данните броят на дивите животни може да спадне с до 67% спрямо броя им от 1970-та година. Планетата навлиза в един напълно нов етап от историята си. Причина за случващото се са промените, които човекът предизвиква на Земята. Периодът вече получи своето научно име и то е антропоцен. То може да завърши с шесто масово измиране на живи същества.

81% от сладководните видове са изчезнали в периода от 1970 г. до 2012 г. Това прави спад с цели 3.6 на сто годишно. За същия период морските и сухоземните видове са намалели съответно 36% и 38%, което е 2% годишно.

Безпрецедентните темпове, с които дивите животни изчезват, пряко влияе на биоразнообразието. Това пряко влияе на здравите гори, океани и реки. С изчезването на видовете, екосистемите и чистия въздух водата и храната също ще тръгнат по пътя на забвението.

Хиени

В България също има критично застрашени видове. В критично състояние са дунавските есетри. Броят на едрите хищници в Европа също драматично намалява през последните два века. Причината отново е човешката намеса в лицето на унищожаването на местообитанието им и агресивния лов.

Докладът излиза на всеки две години. Целта му е както да оцени състоянието на дивите животни в света, така и да постави акцент върху влиянието, което човек оказва върху цялата планета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest