Кучетата не изпълняват безполезни инструкции

Кучетата не изпълняват безполезни инструкции

Палетата не следват безропотно безполезните нареждания на хората и по това се различават от малчуганите, твърди ново проучване на американски учени.

За целите на своето изследване специалистите от Университета в Йейл провели интересен експеримент с четиридесет домашни кучета. Те поставяли кучешки вкусотии в кутия с капак, а след това давали указания на четириногите как да достигнат до лакомството.

Инструкцията им включвала въртене на ръчка, намираща се от едната страна на съда и повдигане на похлупака. Съобразителните палета обаче все пак си дали сметка, че въртенето на ръчката по никакъв не им помага да се доберат до храната. Затова и след демонстрацията единствено повдигали капака.

По-късно учените подложили на същия експеримент и деца. За разлика от животинчетата обаче те изпълнявали стриктно всичко и въртели ръчката. Това показало на учените, че кучетата всъщност възприемат човешки действия, които са им полезни. За жалост, това не може да се каже и за малчуганите.

Изглежда, че кучетата не повтарят безсмислени действия. Бяхме доста развълнувани, когато видяхме, че не вземат предвид всички движения, които инструкторите демонстрираха пред тях, и се справиха с решаването на проблема според собствена си преценка, коментират авторите на проучването.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати