Кучето Барс откри кой трови животните в Източни Родопи

Барс

Отровени вълци, лисици, пернати и таралежи – на това се натъкнаха ловци в Източни Родопи преди дни. Специално обученото за целта куче Барс помогна да бъде открит виновникът.

Ловци от открили заложена отровна примка – труп на овца и кланичен отпад, поръсени със странна субстанция, край с. Стражец, Област Кърджали през уикенда. В непосредствена близост те са открили умрели куче и три вълка, което е доказателство за бързото смъртоносно действие на отровата. Тъй като няколко поредни дни нито една държавна институция не реагира, ловците се обръщат към организацията Зелени Балкани.

На мястото пристигат представители както на организация Зелени Балкани, така и Българското дружество за защита на птиците с кучето Барс, полиция и Регионалната инспекция по околна среда и водите Хасково.

При пристигането на екипите се оказва, че причинителят на престъплението се е опитал да прикрие следите си. Повечето от намерите животни са опитани да бъдат скрити. Благодарение на специално обученото куче Барс, което наскоро е преминало специален курс в Унгария за откриване на отровени птици и животни, случаят е разплетен.

Кучето заедно с наличните екипи са успели да намерят части от отровения вълк, умряла лисица, таралеж, както и части от заложените примамки и отрова. Те са били ядени от други животни, поради което се очакват нови жертви.

Събраните доказателства и материали са предадени за изследване. Има заподозрян, както и повдигнато съдебно производство. Използването на подобни отровни примки е забранени със закон и се преследва с цялата сила на закона. В района е назначен екип, който по няколко пъти на ден да преминава и да следи за нарушения.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати