miau.bg»Статии»Живини»Пчелите подлежат на дресура

Пчелите подлежат на дресура

Пчели
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Пчелите също подлежат на дресура. След като придобият определени познания, те се връщат и разпространяват наученото в колонията.

Изключително интересен факт доказаха британските специалисти. Те са открили, че пчелите също подлежат на дресура както едно куче например. След като обучили пчели да дърпат връвчици, за да получат храна, насекомите са разпространили наученото в колонията.

Откритието е крайно любопитно. Това доказва, че въпреки миниатюрния си мозък, пчелите са изключително интелектуално развити.

Експериментите са проведени от изследователи от университета Куин Мери в Лондон. Те са приложили върху пчелите същия модел, като този използван за тестването на интелекта на птиците и приматите. Резултатите за пръв път показват, че не само животните, а и насекомите са способни да се справят със задачата и да предадат умението на следващите поколения.

В експеримента са обучавани 40 пчели. 23 екземпляра от групата усвоили умението да дърпат с крачка връвчици, прикрепени към дискове, които изпълняват функцията на изкуствени цветя. Те обаче били закрити от прозрачен капак. В центъра на дисковете била поставена храна. Така пред насекомите оставала една възможност – да се научат да издърпват изкуствените цветя изпод капак с помощта на прикрепените към тях връвчици, за да се хранят.

Пчела

В предишен експеримент на същия принцип едва 2 пчели от 110 се справили със задачата. Интересен е фактът обаче, че на група пчели, на която била предоставена възможност да наблюдава обучени насекоми, над 60% успешно са овладели умението.

Всичко това доказва, че способността за учене и предаване на знания и умения не е привилегия само за човека и е присъща както за много животни, така и за някои насекоми. Културното разпространение на знание не е познавателна способност в частност само на хората, а е характеристика и на доста от биологичните видове на планетата.

В края на опитите обучените пчели били поставени в колонии. Те успешно разпространили сред по-голямата част от пчелите работнички придобитото знание. Следващата стъпка пред учените е да проучат мозъчните механизми на пчелите, които позволяват на насекоми с подобни миниатюрни мозъци да овладеят подобни сложни задачи и след това да разпространяват наученото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати