Какво кара кучетата да чакат с години починалите си стопани?

Хачико
Прибираща се каишка за кучета 6в1-36%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Всички сме чували трогателната история за кучето Хачико, което е символ на верността. Дори и девет години след смъртта на своя стопанин то всеки ден продължило да ходи до гарата, на която преди го е посрещало и прекарва там там почти целия си живот.

Случаите като този всъщност не са никак малко и всичко това ни кара да се запитваме какво всъщност кара четириногите да демонстрират преданост към своите стопани дори дълго време, след като те вече не са между живите.

Проучванията на психолога Станли Корен опитват да отговорят на този въпрос. Според него проведените до този момент изследвания показват, че палетата имат съзнание, което може да се сравни с това на 2-3-годишен малчуган, пише изданието IFLScience. Подобно на децата, кучетата могат да скърбят при загуба на любим човек, но все пак не са наясно с концепцията за смъртта.

Точно като малките деца кучетата не могат да осъзнаят, че смъртта всъщност е необратим процес, смятат специалистите. Това по никакъв начин не означава, че тези животни са глуповати, а просто, че задълбоченото осмисляне на смъртта е над техните способности.

Куче

Кучетата усещат, когато важният за тях човек вече не присъства в живота им. И безспорно той им липсва. Те обаче може би не осъзнават, че той повече няма да се върне. Ето по тази причина Хачико, както и много други палета продължават да очакват завръщането на своите стопани, смята Корен.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати