Градовете, преживели огромни животински инвазии

Леопардова жаба

Представете си малко пухкаво зайче. С големи клепнали уши, малка опашка и сладка муцунка тези животинки могат да събудят в по-голямата част от нас единствено умиление. Сега си представете 20 хиляди подобни зайчета да нахлуят в града ви и да започнат да ядат всичко, което им попадне пред очите им – от растения до кабели. Смятате, че такава животинска инвазия е невъзможна? Грешите. Има градове по света, които са преживели подобен ужас. Ето и някои от тях.

Като кошмар на Хичкок

Врани

Като сценарий, излязъл от ума на гениалния Хичкок, в началото на януари 2012 година жителите на малкото университетско градче Калифорния, в щата Пенсилвания се събуждат в кошмар. Отиващите на работа хора виждат на всяка жица, покрив и дърво в града кацнал гарван. Звуците, издавани от зловещите птици, са толкова силни, че заглушили градската аларма. Буквално за часове градът се превърнал в торище, а при настъпилата паника близо 80% от населението избягало в съседните градове. В крайна сметка птиците са прогонени чрез дим от екстракт от грозде, който им действа като лютив спрей. Според експертите причината за атаката на птиците е, че те са привлечени от светлините на града и топлината, генерирана от хорските къщи.

Първата човешко-мечешка война

мечки

През 2015 година близо 38 гладуващи мечки нахлуват по улиците на малкото сибирско градче Лучегорски, Русия. Само за три дни били регистрирани 54 нападения на едрите хищници срещу хора. Властите въвели комендантски час и забранили на хората да излизат от домовете си, докато не се реши проблемът. В крайна сметка човешко-мечешката война продължила почти седмица. В нея живота си загубили шест мечки и трима човека. Причината за неочакваната мечешка атака била недостигът на кедрови ядки в близките гори. Прегладнелите животни, които обикновено се хранили с ядките и избягвали хората, нахлули в градчето в отчаян опит да намерят храна.

Слоновете атакуват

Слонове

Правителствата на държавите в Западна Африка взеха редица мерки за ограничаването на вируса Ебола. Една от тях е изсичането на горите, където се въдят комарите. Това крайно решение обаче разгневи, така да се каже, живеещите в тези гори слонове. От тогава са регистрирани десетки случаи, в които големите бозайници нахлуват в най-близките до горите селища, като буквално ги сриват със земята и изяждат всичката реколта на живеещите там.

170-милионна жабешка инвазия

Най-стряскащата и мащабна животинска инвазия е регистрирана през 1952 година в градчето Оконто, Уисконин, САЩ. Тогава в продължение на месеци 175 милиона леопардови жаби тероризират целия град. Земноводните превъзхождали хората с 35 000 към едно. При най-малкия звук се надигал гръмотевичен жабешки хор, който заглушавал всичко на километри околовръст. Имало дори няколко случая на задушени котки и кучета под жабешкото множество. Инвазията се дължала на необичайно влажното за сезона време. В края на лятото земноводните си тръгнали. След инвазията този вид жаби започнал да се преследва, като хванатите се използвали за дисекции в училищата. Днес видът на леопардовите жаби е пред изчезване.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати