Разкриха колко вида жирафи обитават планетата

09.09.2016
Разкриха колко вида жирафи обитават планетата

Дълго време се смяташе, че на планетата има само един вид жирафи, но германски учени откриха нещо феноменално. Светът ни е обитаван от цели четири разновидности на дълговратото животно, показва ново изследване.

Досега се предполагаше, че съществува само един вид жираф, известен като Giraffa camelopardalis и девет негови подвида, които обитават Африка.

След като направили подробен ДНК анализ на повече от сто екземпляра, специалистите стигнали до заключението, че дори и физическата прилика между тези животни да е много голяма, те всъщност се различават генетично, съобщава научното издание Current Biology.

На базата на тези различия те разграничили четири вида жирафи. След новото проучване обаче би трябвало да се прави разлика между видовете: жираф Масаи, Мрежест жираф, Северен жираф и Южен жираф.

Според авторите на изследването досега дълговратите създания не са били изследвани щателно от учени и поради това много особености от тяхната същност са останали загадка за науката. Тепърва обаче зоолозите ще узнават все повече за тях.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати