Възкресяват праисторически пещерни лъвове след 12 000 години

Лъвове
Прибираща се каишка за кучета 6в1-36%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Под дебелия лед на Сибир се крият неизброими тайни, които чакат да бъдат разкрити. Една от тях въодушеви световната научна общност в началото на месец юли. Край малко селце на около 650 километра северно от столицата на Якутия Якутск бяха открити напълно запазени телата на две праисторически пещерни лъвчета.

Откривателите им ги нарекоха Ян и Дина. Сега учени от Южна Корея оповестиха намерението си да клонират изчезналите хищници и те отново да забродят по Земята след близо 12 000 години. Генетиците имат вече опит с подобни изследвания, защото същите работят и по възкресяването на изчезналия вълнист мамут.

Европейските или евразийските лъвове населявали огромната територия от съвременна Франция до Аляска. Те са известни на хората от хилядолетия, съдейки от пещерното изкуство на първобитните. По родствена връзка древните хищници били най-близо до африканския лъв. Живели по време на плейстоцена.

Останки от най-големия пещерен лъв са намерени в пещера в Германия. Той имал височина 1.2 метра и дължина до опашката 2.1 метра. Това означава, че те били с подобен размер като модерния лъв. Смята се, че тези хищници вероятно ловували големи тревопасни животни от времето си, включително коне, елени, бизони и дори и млади или изнемощели от старост мамути.

Никой не знае защо лъвовете са изчезнали, но едно от предложенията е, че човешката дейност и безогледно изтребване са виновни за това.

Южнокорейските учени в момента са взели генетични проби от единия лъв. Другият ще остане на съхранение в Якутск, като гаранция, ако опитите за възкресяване на древния вид се провалят. Усилията в момента ще се съсредоточат в изолирането на ДНК-то на пещерните лъвове. След това то ще се комбинира с това на съвременен лъв. Учените се надяват до 2025 година да успят да възкресят древния хищник.

Откриването на Ян и Дина бе наречено сензационно. Останките от пещерните лъвове са изключително редки. Сега обаче учените не само знаят как са изглеждали те, но с по-сериозни изследвания могат да разберат какъв е бил техният хранителен режим и дори какво е довело до тяхното изчезване.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати