Учени най-после успяха да снимат арабски пясъчни котки

Пясъчна котка

С невероятно постижение се похвалиха учени от Обединените арабски емирства. За пръв път от почти десетилетие изследователите успяват да снимат три различни арабски пясъчни котки в дивата природа. Според зооспециалистите тези създания са толкова потайни и мистериозни, че науката не разполага с почти никакви факти за тях, пише Science Alert.

За момента знаем твърде малко за пясъчните котки. Благодарение на уникалните снимки ще придобием актуална информация за състоянието на вида, коментират специалисти от екипа, изследващи живота на очарователните диви писани.

Пясъчните котки населяват пустинните райони на Северна Африка, както и някои откъслечни зони на Азия. Заради тяхната топяща популация учените се тревожат, че скоро те ще бъдат заличените от лицето на Земята.

Арабските пясъчни котки също е подвид, застрашен от изчезване. За последно те са били засечени преди около десет години в Абу Даби. Именно това накарало учените да тръгнат на експедиция в търсене мистериозните животни.

Преди една година изследователите тръгна към региона Байнуна в Абу Даби с фотографска техника. В началото опитите им да фотографират пясъчна котка така и не претърпявали успех, но след близо 278 дни чудото се случило и учените успели да направят близо 50 снимки на животни от вида.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати