miau.bg»Статии»Живини»Кои са най-дълголетните животни на Земята

Кои са най-дълголетните животни на Земята

Гигантска костенурка
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

На всяка жива твар ѝ е предопределен приблизителен период от време, в който да живее на Земята. При различните видове продължителността на живота е различна. По последни данни хората, които са родени през 2015 година, ще имат средна продължителност на живота от около 73 години. Те са в златната среда на живите организми.

Мухите еднодневки например живеят пет минути – достатъчно дълъг период, в който да се излюпят, чифтосат, снесат яйца и да умрат. Има обаче животни, които са надарени с толкова дълъг живот, че трудно биха се вписали в нашите представи. Как ви звучи например 11 хиляди години?

Хората често забравят, че гъбите всъщност са животни и то доста дълголетни животни. Далече в просторите на Тихия океан живее дълбоководна гъба от вида Monorhaphis chuni, чиято средна продължителност на живота е 110 века!

Друг дълголетник може да се срещне в ледените води около остров Исландия. Там живеят няколко вида миди, чиято средна продължителност на живота е около 300 години, но са намирани и такива, живели повече от 500 години. Изследвания са показали, че някои дълбоководни риби живеят средно по 175 години, като в някои случаи те могат да достигнат възраст от 250 години.

Кит

Първенец по дълголетие сред бозайниците е гренландският кит. Според учени средната продължителност на живота на тези морски животни е около 180 години, но са намирани и представители на повече от 200 години. Изследователите са на мнение, че причината за дълголетието на този вид китове е студената вода, която обитават. Тя забавя метаболизма на животните и по този начин тъканите по-бавно се износват и повреждат.

Излизайки от моретата и океаните, в момента най-възрастното сухоземно животно на планетата е Джонатан – 183-годишна гигантска костенурка, живееща в имението на губернатора на остров Света Елена край бреговете на Западна Африка.

Албатрос

От земята към небето най-възрастната все още жива птица е албатросът Уисдом (Мъдрост от англ.). Той живее в околностите на Сиатъл и през 2016 година се очаква да навърши 82 години, разбивайки на пух и прах всички досегашни теории на учените за вида му. Доскоро се вярваше, че средната продължителност на живота на албатросите е 40 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати