Бразилските маймуни са научили хората как да добиват кашу?

Капуцин
Прибираща се каишка за кучета 6в1-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
33.00 лв.
Виж ››

Боравенето със сечива беше считано от учените за едно от големите различия между хората и маймуните. Оказва се обаче, че приматите също си служат с такива пособия и го правят успешно вече много време.

Бразилските маймуни капуцини умело боравят с каменни чукове, за да счупят ядките на кашуто. Те използват тази техника вече поне седемстотин години, показва ново бразилско проучване, цитирано от изданието Индипендънт.

Това обаче не е най-впечатляващото в случая. Според изследователите именно тези маймуни са послужили като пример за хората в района и са им показали как кашуто може да бъде превърнато в храна.

Този вид маймуни се придържат към един и същи метод за отваряне на ядките кашу и не желаят да си послужат с друг по-лесен и удобен. Те използват заострени камъчета като чукове, а за наковални – плоски пясъчни образувания.

От доказателствата, които намерихме, може да се заключи, че маймуните си служат с тези сечива от стотици години, а може би дори и от по-отдавна. Това е много интересно, тъй като може да ни покаже какво е било влиянието на тези животни върху човека, обяснява д-р Майкъл Халсам от екипа, провел изследването.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати