И по нашите земи са живели пещерни мечки

Мечки

Останки от пещерна мечка са били забелязани у нас. Любопитните находки са открити от еколози в Странджа, информират от пресцентъра на природния парк.

Това е първото такова откритие за този район. За него е информирал биологът на Стоян Йорданов от екосдружението Агалина. Останките са намерени в закътан коридор на Братановата пещера. За случая са уведомени и изследователите от СУ Климент Охридски.

Всъщност преди осем години специалистите са попаднали и на друга следа от пещерна мечка (единичен зъб) в същата пещера, но тогава са погледнали скептично на нея.

Новите открития обаче вдъхват надежда на учените, тъй като се смята, че са останки от няколко екземпляра. Те навеждат археолозите на мисълта, че преди хиляди години тези места са били обитавани от пещерни мечки.

Видът Ursus spelaeus е представител на семейство мечки, който вече не се среща на планетата. Неговите представители са достигали тегло до 500 кг. Смята се, че той е обитавал Европа в периода на плейстоцен, но е изчезнал пред близо 27 500 години.

Пещерни мечки са се срещали в Испания, Великобритания, Полша, Германия, Румъния, Австрия, Швейцария, Иран, като за това потвърждават множеството кости, открити на територията им.

Според някои учените находките подсказват, че тези животни са живели на групи, но според други костите простото са се струпали в определени зони през годините и не може да се каже, че те са се движели на стада.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати