Учени: Водете кучетата си на плуване, за да са здрави!

Плуване за кучета

Подобно на хората кучетата също имат нужда от ежедневно движение. Ако палето ви обаче е със ставни проблеми, не разчитайте на разходките. По-полезно за вашия любимец би било плуването, смятат изследователи от Великобритания, цитирани от Дейли мейл.

Този вид воден спорт отдавна се е доказал като изключително полезен при редица здравословни проблеми. Освен че помага на раздвижването, то е силен съюзник в борбата с лакътната дисплазия – болезнено генетично заболяване, което възпрепятства нормалното движение на животното.

Най-често от лакътната дисплазия страдат породите немска овчарка, ротвайлер, самоед, лабрадор, голдън ретривър, чау-чау, както и повечето едри кучета, чието тегло надвишава 35 килограма.

При прилагане на така наречената хидротерапия обаче проблемите на четириногите пациенти ще бъдат облекчени значително. Плуването би могло да окаже благоприятен ефект не само на кучетата, които изразени ставни заболявания, но и на здрави кучета.

Все пак профилактиката никога не е излишна, а и палетата се забавляват много, докато са във водата, отбелязват специалисти.

За да достигнат до тези изводи, изследователи от университетския център на Хартпъри в Глостър са поставили рефлектни маркери на крайниците на четириногите.

В допълнение те са си послужили и със специализирани камери, проследяващи в детайли движението на маркерите. Така успели да открият положителната разлика в предвижването на кучетата преди и след водните терапии.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати