Козите са интелигентни и любвеобилни като кучетата

Кози

Кучетата могат и да се славят като най-добрите приятели на хората, но съвсем не са единствените животни, които изграждат дълбока душевна връзка със стопаните си. В това отношение козите много успешно могат да се мерят с палетата, смята британски учени, цитирано от изданието Дейли телеграф.

Козите са животни с характер, а мислите им са изписани на муцуната им. Освен това те са страшно любопитни създания, смята д-р Алън Макелигот от екипа, анализирал поведението на този животински вид.

Според него и колегите му козите гледат хората с молба в очите, когато се затрудняват с изпълнението на задача и имат нужда от помощ. Прави впечатление, че със същия умоляващ поглед си служат и кучетата, но пък при вълците, които по принцип не се привързват към човек, тази особеност липсва.

За да докажат, че козите са по-умни, отколкото повечето хора предполагат, специалистите провели опит със затворена кутия. Те научили животните да махат капака, за да се доберат до скритото вътре лакомство. Козите се научили да го правят и първоначално успявали да се доберат до наградата си лесно.

Но по-късно учените усложнили задача, така че чифтокопитните да не могат да отворят сами съда. Тогава изследователите забелязали нещо много любопитно – козите започнали да се взират в очите на хората около тях по същия начин, по който го правят и кучетата, когато желаят нещо от стопаните си.

Козите не са никак глупави животни. Мнозина ги сравняват с овцете, но всъщност съществува огромна разлика между двата животински вида. Козите са в състояние да общуват с хората, както го правят и други домашни любимци, обясняват учените.

Смята се, че козите са сред първите селскостопански животни, които човек е започнал да отглежда заради мляко, месо и кожа. По някаква причина обаче незаслужено им се носи слава на глуповати създания, а в някои страни сравнението на човек с коза има негативно значение.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#173301
Брей , ти да видиш!
1
0