Учени изрисуваха крави, за да ги спасят от лъвове

Крави с очи на задника

С доста нетрадиционен метод си послужиха учените, за да защитят добитък от нападение на хищници. Австралийски изследователи нарисуваха очи по задните части на крави от фермите на Боствана, за да ги спасят от атаките на изгладнелите лъвове.

Д-р Нийл Джордан от университета в Нов Южен Уелс и колегите му решили да изрисуват шарки, наподобяващи очи, върху 62 добичета. Други три пък били оставени без никакви рисунки по тялото си.

По време на двумесечното изпитание трите крави без „очи“ се превърнали в жертва на хищниците. От останалите обаче нито една не е нападната.

Според австралийските учени лъвовете се нахвърлят върху своите жертви, когато те са с гръб към тях и не ги виждат. Но когато потенциалната плячка все пак погледне към тях, те се отказват.

Това кара специалистите да предположат, че ако изрисуват очи по задните части на животните, ще могат да ги предпазят и в бъдеще, тъй като те ще оставят в хищниците впечатлението, че са наблюдавани и няма да посмеят да нападнат добитъка.

Всъщност опазването на животни благодарение на шарки, имитиращи очи, не е ново за науката. Изследователите отбелязват, че по този начин в природата много от пеперудите успяват да оцелеят и да не бъдат изядени от птиците. В Индия пък дървосекачите си поставят нещо като маска с очи, за да не бъдат атакувани от опасни тигри.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати